Behandelingen

Onze specialisaties

  • Parodontologie richt zich op de behandeling van aandoeningen aan het tandvlees en parodontium, het weefsel dat rond de tanden zit en ze vasthoudt in het kaakbot.

  • Wanneer er te veel of te weinig tandvlees is, kan een tandvleescorrectie de oplossing zijn.

  • Wanneer u 1 of meerdere tanden kwijt bent, wordt een tandheelkundig implantaat uit titanium ingeschroefd in het kaaksbot om de tand te vervangen

Parodontologie

Parodontologie richt zich op de behandeling van aandoeningen aan het tandvlees en parodontium, het weefsel dat rond de tanden zit en ze vasthoudt in het kaakbot. Hoewel een tandvleesontsteking ernstige gevolgen kan hebben, zijn de symptomen niet steeds even duidelijk, en gaan ze zelden gepaard met pijn. Als tandvlees gaat bloeden is er sprake van gingivitis (tandvleesontsteking). Indien dit onbehandeld blijft, kan dit het weefsel aantasten en het kaakbot aantasten (parodontitis).
Opgelet: een parodontale behandeling sluit een tandartsbezoek niet uit. 

Wat is gingivitis?

Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees, veroorzaakt door bacteriën of tandplaque. Bloeding, roodheid en zwelling ter hoogte van de tandvleesrand, een slecht ruikende adem (halitose) zijn daarvan symptomen. Het kan worden opgelost door het uitvoeren van een professionele gebitsreiniging en het bijsturen van de mondhygiëne.

Professionele & grondige behandeling

Vaak helpt het al om uw tandvlees tot in de diepte te reinigen waarbij we tandplaque, tandsteen en ontstekingsweefsel verwijderen en ontstekingsweefsel verwijderen gecombineerd met een goede motivatie en optimale mondhygiëne. Wanneer dat niet voldoende blijkt, kunnen we parodontale chirurgie voorstellen. Daarbij maken we het tandvlees open om de tandwortel en het bot te reinigen en te modelleren.

Wat is parodontitis?

Bij parodontitis raakt ook het steunweefsel onder het tandvlees ontstoken en treedt er botafbraak op rondom de tanden. Daardoor kunnen de tanden loskomen en zich verplaatsen, waardoor er ruimtes tussen de tanden ontstaan en het tandvlees kan terugtrekken.

Meer weten over tandvleesaandoeningen?

Neem dan zeker eens een kijkje op de website van de Belgische Vereniging voor Parodontologie.

Wanneer raadpleeg je best een parodontoloog?

  • Loskomende tanden of tanden die geleidelijk aan lijken uit te waaieren

  • Rood, gezwollen of gevoelig tandvlees

  • Tandvlees dat gemakkelijk bloedt tijdens het poetsen of flossen

  • Terugtrekkend tandvlees

  • Afvloei van etter tussen tandvlees en tand

  • Slechte ademgeur

Herken je één van deze ongemakken? Blijf niet bij de pakken zitten: wij maken graag een afspraak vrij in onze agenda.

Muco-gingivale chirurgie

Wanneer er te veel of te weinig tandvlees is, kan een tandvleescorrectie zoals een klinische kroonverlenging of een wortelbedekking nodig zijn. De redenen daarvoor zijn zowel esthetisch als functioneel. Aan de hand van micro-chirurgische ingrepen kunnen we jou hiermee helpen, met minimale last.
Wens je advies of wil je een behandeling? Neem contact met ons op.

Recessiebedekking

Wat is een gingivectomie?

Tandvleeshypertrofie is een teveel aan tandvlees, wat ervoor zorgt de tanden onvoldoende zichtbaar zijn. Het lijkt alsof je te kleine tanden hebt. Dat probleem kan de orthodontische behandeling ook bemoeilijken omdat het tandvlees over de blokjes groeit. Vaak is het dan moeilijk om goed te poetsen. Op dat moment is het wenselijk dat een tandvleescorrectie of gingivectomie wordt uitgevoerd. Dit is een correctie van het tandvlees waarbij een strookje tandvlees wordt weggenomen

Wat is recessiebedekking?

Deze tandheelkundige procedure is gericht op het bedekken van blootliggende tandwortels veroorzaakt door tandvleesrecessie. Tandvleesrecessie is een aandoening waarbij het tandvlees zich terugtrekt van de tand, waardoor de wortel van de tand bloot komt te liggen. Dit kan leiden tot gevoeligheid voor temperatuur en zoetigheid, een verhoogd risico op wortelcariës, en esthetische bezwaren. Doorgaans passen we hier ook een tandvleestransplantatie voor toe. Afhankelijk van de situatie kunnen er alternatieve methoden worden gebruikt, zoals het gebruik van collageenmateriaal of kunstmatige weefsels in plaats van natuurlijk weefsel van de patiënt.

Wat is frenulectomie?

Soms is er een storend lipbandje in boven- of onderlip aanwezig en dat wordt het ‘frenulum’ genoemd. Dit kan klein of groot zijn. Het kan ervoor zorgen dat er een ruimte tussen de snijtanden aanwezig blijft. Vaak wordt door de orthodontist of tandarts hiervoor doorgestuurd naar de parodontoloog. Als behandeling wordt het lipbandje verwijderd.

Wat is tandvleesverdikking?

Tandvleesverdikking is aan de orde wanneer er een toename is in de dikte van het tandvlees. Dit kan een gevolg zijn van ontsteking (gingivitis), bijwerkingen van bepaalde medicijnen, of een overmatige groei van tandvleesweefsel (hyperplasie). Tandvleesverdikking kan leiden tot problemen met de mondhygiëne, omdat het dikker tandvlees voedselresten en bacteriën kan vasthouden, wat het risico op tandvleesaandoeningen verhoogt.

Wat is klinische (esthetische) kroonverlenging?

Wanneer er bij het lachen veel tandvlees zichtbaar is, vaak ‘gummy smile’ genoemd, kan dit omwille van esthetische redenen een probleem vormen. Bij dat probleem is het mogelijk om het tandvlees verloop te corrigeren.

Dezelfde behandeling kan eveneens worden uitgevoerd om een harmonisch tandvleesverloop te creëren vooraleer er nieuwe kronen of facetten worden geplaatst.

Wanneer een tand diep is afgebroken of een diepe cariës aanwezig is, kan het herstel door de tandarts worden bemoeilijkt. Door het tandvlees en bot te corrigeren wordt het wel mogelijk voor de tandarts om een vulling of kroon te plaatsen.

Wat is tandvleesopbouw?

Bij tandvleesopbouw gaan we tandvleesweefsel opbouwen in gebieden waar het tandvlees is teruggeweken of beschadigd, vaak door middel van een tandvleestransplantatie.

Wat is gingivale recessie?

Een gingivale recessie is herkenbaar wanneer het tandvlees teruggetrokken is en de tandwortels blootliggen. Omwille van verschillende redenen is een behandeling wenselijk zoals o.a. esthetische klachten, moeilijkheden om te poetsen, verhoogde gevoeligheid en het voorkomen van wortelcariës. Een recessie wordt vaak behandeld door middel van een tandvleestransplantatie.

Implantologie

Een tandheelkundig implantaat is een schroef gemaakt uit titanium, een lichaamsvriendelijk (biocompatibel) materiaal dat goed door het lichaam en kaaksbot wordt verdragen.

Deze wordt in de kaak ingebracht op de plaats waar een of meerdere tanden verdwenen zijn en vastgeschroeft in het eigen bot (osseo-integratie). Het is dus een vervanging van eigen tandwortel(s) en vormt de basis waarop een kroon, brug (indien meerdere tanden verloren zijn) of kunstgebit (wanneer alle tanden verloren zijn) kan bevestigd worden.

Dankzij onze 3D Cone beam CT-scanner kunnen we het kaakbot en de omliggende structuren nauwkeurig in beeld brengen en zo een grondige voorstudie maken alvorens we implantaten plaatsen. Zo kunnen we op een veilige en voorspelbare manier het behandelplan uitvoeren.

Afhankelijk van jouw individuele situatie, wensen, algemene gezondheid en budget kan in samenspraak met jouw tandarts een ideaal behandelplan worden opgesteld. Wij werken enkel met de meest kwalitatieve implantaatmerken die op de markt te vinden zijn.